Čučoriedky sú nízky poloker. Plody čučoriedok sa môžu konzumovať z ľubovoľnom množstve bez vedľajších účinkoch. Zabraňujú hnilobných procesom v črevách a majú dezinfekčný účinok. Úspešne chránia vlásočnice a tým zabraňujú tvorbe varixov a krvných podliatin.
Nevšedné ovocie špecifickej farby i chute je číslom jeden medzi potravinami s najvyšším podielom antioxidantov ako kyselina elagová, ktorá má protirakovinové účinky. Vysoký podiel vitamínu C, ochrana srdca pred infarktom, protizápalové účinky a ešte omnoho viac faktorov, ktorými sa čučoriedky vyznačujú.
Ich konzumácia sa odporúča najmä pri hnačkách, hemoroidoch a zápaloch močového mechúra. Znižuje tiež riziko Alzaheimerovej a Parkinsonovej choroby. Sú prospešné i pre zrak a ďasná. Cez zimu kladujte čučoriedky v mrazničke, vydržia Vám celý rok. Môžete ich aj vysušiť a pridávať si do raňajkových cereálií či do čaju.
Význam a využitie plodov
Známa aj pod názvami čučoriedka záhradná, veľkoplodá, kanadská, americká a brusnica chocholíkatá. Patrí do radu Vresovcotvaré (Ericales), čeľade Vresovcovité ( Ericaceae), rodu Brusnica (Vaccinium). Ker dorastá až do výšky 2,5m a je to druh pôvodom zo severnej Ameriky.
Pestovanie čučoriedky chocholíkatej v porovnaní s čučoriedkou obyčajnou(V. myrtillus L.) má celý rad predností:
Čučoriedka chocholíkatá poskytuje podstatne vyššie a stabilnejšie úrody, má atraktívne, veľmi veľké a chutné plody, ktoré sú určené predovšetkým na konzum v čerstvom stave, zatiaľ čo plody čučoriedky obyčajnej sú určené len na spracovanie. Konzumácia plodov čučoriedok má veľmi pozitívne účinky na ľudský organizmus. Čučoriedky právom zaraďujeme medzi najzdravšie druhy ovocia vo svete. Obsahujú široké spektrum flavonoidov, vitamíny najmä skupiny B a minerálne látky. Pôsobia prečisťujúco a zlepšujú celkový metabolizmus organizmu, patria medzi tzv. nutraceutiká.